donderdag 31 juli 2008

Roy Villevoye Detours

In de beeldende kunst lijkt de afgelopen jaren een niet te stuiten trend ingezet. Kunstenaars houden zich meer dan ooit bezig met de verschillende opvattingen en gebruiken in de verschillende culturen. Daarbij gaat het vooral om de perceptie over en weer: hoe begrijpt de ene cultuur de andere; hoe ontstaat onbegrip en misverstand? En, wat zijn de overeenkomsten? Sinds de Parijse tentoonstelling Les Magiciens de la Terre (1989) wordt het discours binnen de internationale kunstwereld in deze richting steeds verder aangescherpt. Eén van de hoogtepunten tot nu toe is Ai Weiwei’s huzarenstukje: vorig jaar bezorgde hij duizend Chinezen een cultuurshock door ze een paar weken in Kassel te laten rondlopen.



Roy Villevoy was altijd al gepreoccupeerd door kleur. Zijn tweede solo expo na 1992 in Boijmans Van Beuningen consolideert die preoccupatie. In vroegere Villevoyeschilderijen en installaties komen kleuranalyses wel meer naar voren, dan in foto’s en films van de laatste jaren. Het lijkt erop dat Villevoye door zijn reizen naar Papua zich allengs meer is gaan bezighouden met de essentie van het dagelijkse leven in het oerwoud. Niet dat die essentie hapklaar wordt opgediend. Je blijft je verbazen, en niet in de laatste plaats over je eigen vooroordelen. De vroegere antropologische films over voormalig Nederlands Nieuw-Guinea vertroebelen de blik op de huidige omstandigheden. Slechts langzaam kom je tot het besef dat ook in dit deel van de wereld de tijd niet heeft stil gestaan. En dat heeft noch met teloorgang, noch met vooruitgang te maken. Roy Villevoye Detours is nog te zien tot 10 augustus.



donderdag 24 juli 2008

Hadrianus in Londen

Statue6Het British Museum toont Hadrianus, de mensch achter de keizer/god. Luister naar het gesprek van Guardian's Jon Dennis met Thorsten Opper, curator van de tentoonstelling. De foto hierbij betreft de vorig jaar in Turkije door Leuvense archeologen uitgegraven Hadrianus-kop. De kop is onderdeel van een standbeeld, waarvan ook een been en een (geschoeide) voet is teruggevonden. De sandaal aan Hadrianus' voet duidt erop dat dit beeld tijdens zijn leven vervaardigd is. Na hun overlijden werden de Romeinse keizers blootvoets afgebeeld. De foto's die de Belgen maakten tijdens het uitgraven, tonen prachtige détails. Alles is nu in Londen te zien.



Hadrianus op Wikipedia



woensdag 16 juli 2008

2008 Biennale of Sydney

Dp_2Op de website van de biennale in Sydney verschijnen af en toe vodcasts met informatie over de kunstwerken of korte filmpjes met de kunstenaars zelf aan 't woord.



Op de foto: Dan Perjovschi



maandag 14 juli 2008

Hans Teeuwen doet Miles

RHans Teeuwen



Murakami en de paradox van het 'lopen'

MurakamiSinds enige tijd weet ik dat - de door mij overigens hooggewaardeerde - Midas Dekkers ongelijk heeft, als hij zegt dat joggen tijdverspilling is. Tuurlijk, soms is 't moeilijk de stoute sportschoenen aan te trekken en het huis daadwerkelijk te verlaten. Maar, je krijgt er iets voor terug, dat het de moeite waard maakt. Cultschrijver Haruki Murakami (1949) jogt al bijna dertig jaar. Rond zijn dertigste verkocht hij zijn jazz-club. Om zijn lichamelijke conditie te verbeteren ging hij hardlopen. Al lopende concludeerde hij, dat hij moest gaan schrijven. Sindsdien schijnt de ene bezigheid niet zonder de andere te kunnen. Op 29 juli verschijnt bij Knopf What I Talk About When I Talk About Running.



Een citaat: No matter how much long-distance running might suit me, of course there are days when I feel kind of lethargic and don’t want to run. Actually, it happens a lot. On days like that, I try to think of all kinds of plausible excuses to slough it off. Once, I interviewed the Olympic running Toshihiko Seko, just after he retired from running and became manager of the S&B company team. I asked him, “Does a runner at your level ever feel like you’d rather not run today, like you don’t want to run and would rather just sleep in?” He stared at me and then, in a voice that made it abundantly clear how stupid he thought the question was, replied, “Of course. All the time!”



Murakami's website



zaterdag 12 juli 2008

De verstilde poëzie van Vilhelm Hammershøi

Vilhelm Hammershøi. Ik had nog nooit van hem gehoord. Begin dit jaar tijdens het 2227805103_fef7b21f6a_oIFFR vertelde de Catalaanse kunstenaar/filmmaker José Luis Guerín mij, dat Saenredam en Hammershøi belangrijke inspiratiebronnen voor hem waren. Beide schilders tonen verstilde architectuur. Dat kom je bij Guerín ook tegen. Hammershøi plaatst vaak een vrouwenfiguur in zijn interieurs. Net als bij Guerín ontstaat een poëtisch geladen stilte.



HammershoiVorige week begon in de Londense Royal Academy of Arts een overzichtstentoonstelling van Vilhelm Hammershøi. De subtitel 'Poetry of Silence' is terecht gekozen. Op de website van de RAA staan drie filmpjes waarin MaryAnne Stevens, co-curator van de tentoonstelling, de belangrijkste werken belicht.



dinsdag 8 juli 2008

Lang's langste versie

MetropolisKort na de première in 1927 werd er stevig in Fritz Lang's Metropolis geknipt om hem toegankelijker te maken. Vervolgens verschenen er verschillende versies. Veel later werden meerdere pogingen ondernomen om de film te restaureren. Maar, naar men tot nu toe aannam was ongeveer een kwart verloren gegaan. Volgens Die Zeit verwierf een Argentijnse filmdistributeur een lange versie van Metropolis in 1928. Een kopie hiervan bleef bewaard en kwam uiteindelijk terecht in het archief van een filmmuseum in Buenos Aires. De kopie is teruggevonden door twee Argentijnse cinefielen. (Bron: Reuters)



Artikel van Dave Graham



Metropolisfragmenten met muziek van Sjostakovitsj



maandag 7 juli 2008

A pass controlled story

SwingnopassNedko Solakov voorzag de paspoortcontrole op het vliegveld van Zürich van teksten en poppetjes. (Foto, Nedko Solakov)



The pass controlled story



zondag 6 juli 2008

Mee-doen

Img_0051Vanmiddag, Rotterdam Pijnackerplein. Vier slagwerkers van het Rotterdams Philarmonisch geven een concert. Dan komt het moment waarop een van de muzikanten de aanwezige toehoorders uitnodigt het getrommel met handgeklap te ondersteunen. Om een harmonische uitvoering te bewerkstelligen, offreert de muzikant het publiek een spoedcursus ritmisch klappen. Iedereen neemt vrolijk deel. Veinzend dat ik nu eenmaal mijn handen vol heb met fotograferen, en zodoende nog even niet kan mee-doen, loop ik langzaam achteruit. Vervolgens maak ik me snel en zo onopvallend mogelijk uit de voeten, ondertussen vrezend dat de klappende cursusleider mij opmerkt en mij door zijn microfoon pleingalmend tot de orde zal roepen: "Ja, die meneer daar met dat zwarte jasje en die groene flodderbroek!" Alle collaborerende muziekliefhebbers draaien zich nu in mijn richting. "Ja u! Wilt u rechtsomkeert maken en even gezellig met ons mee-doen?"



zaterdag 5 juli 2008

Saturday Nite Music

Superman_2Laurie Anderson - Oh Superman



Hitler even terug in Berlijn

Tussaud_berlin_hitler_2Audio-stukje van de Guardian over Hitler in de Berlijnse vestiging van Madame Tussaud. De wassen Hitler werd vandaag onthoofd door een 41-jarige man. Hoe sterk kunnen representaties de menselijke verbeelding beïnvloeden?



Shoot Me - slot

DriveinSamen met George Vermij recenseerde ik een aantal films voor 8Weekly.



donderdag 3 juli 2008

Nieuw Crooswijk

Kopie_van_img_0015Het kapot maken van Nieuw Crooswijk vordert. Ik fietste langs dit woonblok en probeerde me voor te stellen hoe het hier ooit was en wat het had kunnen worden. Met wat fantasie kun je je voorstellen hoe die door pollutie beroette bakstenen ooit fris rood zijn geweest, lang voordat die liefdeloze plastic raamsponningen de verloedering reeds aankondigden. Met wat historisch besef en smaakgevoel en wat minder geldzucht, zouden elegante oplossingen mogelijk zijn geweest. Wat is het blok nu (nog even)?: een afschrikwekkende waarschuwing; dit gebeurt met een historisch stadsgezicht als je projectontwikkelaars de touwtjes in handen geeft. Juist op het moment dat ik afdrukte, gaf het gebouw het op en kwam haar ziel vrij.