woensdag 17 januari 2007

Dupuy & Berberian

LeuvendbIk ben dol op goeie strips. Dupuy & Berberian, in Nederland bekend om hun personage Mijnheer Johan, zijn al jaren mijn helden. Al meer dan twintig jaar werkt dit duo samen. Beide heren zijn scenarist, beiden zijn tekenaar. Hun stijlen vloeien dermate in elkaar over, dat zij beweren soms zèlf niet meer te weten wie welke scène heeft bedacht en wie wat heeft getekend.



Monsieur_jean_620ttaAanvankelijk werkten D&B volgens de beroemde 'Klare Lijn' - in navolging van Hergé dus. Door de jaren heen ontwikkelden zij echter een meer spontane stijl. Een belangrijk Hergémotief blijven zij gebruiken. Dat betreft de 'droomscenes'. Bij Hergé ging dat om détails die te maken hebben met het bewuste personage. De nachtmerries en dagdromen van M. Jean vormen echter een verhaal binnen het verhaal. De tekeningen worden des te spontaner, het verhaal krijgt meerdere lagen en wordt werkelijk literair.



24istanbulNaast hun stripverhalen, maken D&B af en toe beeldreisverslagen: 'carnets'. Binnenkort verschijnt Istanbul carnets. Hierbij een plaatje. De illusie van het door gebladerte gefilterde zonlicht vind ik meesterlijk. En dit is nog maar een internetplaatje. Ik hunker naar het echte album. Overigens is nog tot en met 23 april in het Centre Pompidou de tentoonstelling BD Reporters te bezoeken over tekenaars als reisverslaggevers. Natuurlijk zijn Dupuy en Berberian daar ook te bewonderen.



Website Dupuy & Berberian



Istanbul carnets



Centre Pompidou



Geen opmerkingen:

Een reactie posten