dinsdag 8 januari 2008

The Fourth Plinth

In 1841 situeerde architect Charles Barry een sokkel in de vierde plint - om helemaal precies te zijn: in de noord-westhoek - van het Trafalgar Plein. Deze sokkel zou het standbeeld moeten torsen van vorst William IV. Dat is er nooit van gekomen. Onenigheid over geld en welke monarch of heldhaftige militair het meest in aanmerking kwam om op het voetstuk te worden gehesen rommelde voort tot 1999! Vanaf dat jaar zorgt de Royal Society of Arts ervoor dat er regelmatig werk van hedendaagse kunstenaars op de sokkel wordt geplaatst. Zodoende wordt de leegte na anderhalve eeuw eindelijk opgevuld.



Vandaag is de short list gepresenteerd van de kunstenaars, die het komend jaar in aanmerking komen. Kijk naar de lijst met o.a. Tracy Emin, Yinka Shonibare en Gd5797275skyplinthanishk7329Anish Kapoor (vind ik zelf de beste kandidaat). Maar kijk vooral ook naar de geschiedenis van de sokkel sinds 1999. Momenteel wordt de sokkel nog gesierd door een prachtig werk van Thomas Schütte.



Foto: James O Jenkins/Bolton and Quinn Ltd



Het meest bijzondere werk van de afgelopen jaren vind ik dat van de beeldhouwer Quinn. Hij maakte een Lapperbeeldhouwwerk dat de lichamelijk gehandicapte Britse kunstenaar Alison Lapper representeert: zonder armen en zwanger; de ultieme tegenpool van de ijzervretende held, die immer de hoogste positie inneemt op Trafalgar Square. (Nelson had één arm meer dan Lapper en hoefde bovendien niet voor zijn kinderen te zorgen; wat een watje!).



Foto: Dan Chung



Guardian Unlimited over The Fourth Plinth



Geen opmerkingen:

Een reactie posten