woensdag 30 januari 2008

'Banned Frank'

File0001_17De Boomerangkaart van Anne Frank ('by T') met Palestijnse omslagdoek betreft geen afbeelding van Anne Frank met/en Palestijnse omslagdoek, maar een samenvoeging van twee iconen: Anne Frank als symbool van de holocaust; de omslagdoek als attribuut van de Palestijnse tragedie. De boodschap is duidelijk en ongetwijfeld goed bedoeld: 'de postuum wereldberoemd geworden Anne zou vandaag hebben gesympathiseerd met het Palestijnse volk'.



'Banned Frank' is de zoveelste simplificatie is van een enorm probleem. Ik heb het niet uitgezocht, maar ik vermoed dat de bedenker/bedenkster van deze contaminatie nog jong is. En wie nog jong is heeft weinig historisch besef. Goed, dat is slechts ten dele verwijtbaar. Het geschiedenisonderwijs in Nederland schiet ernstig tekort (jahah, ook aan hoofdrekenen en taal word steets minder aandagt besteedt, maar dat is een ander verhaal).



De jodenvervolging is niet te vergelijken met de Israëlische poging tot Ausradierung (excusez le mot) van Palestina. Het betreft verschillende gebeurtenissen, maar wel - in veel gevallen - even mensonterend en verschrikkelijk.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten