zaterdag 1 september 2007

Corbu (3)

Img_0025José Oubrerie werkte tussen 1958 en 1965 samen met Le Corbusier aan de St. Pieter van de stad Infirmy in Frankrijk. Deze kathedraal, gerealiseerd in 2006, is herkenbaar als een Corbusier, niet per se minder, maar wel anders dan die beroemde in Ronchamps.



Img_0048Donderdagavond tijdens de lezing door de 75-jarige Oubrerie in de Rotterdamse Kunsthal, werd gegniffeld om deze dekselse vieillard, die met aandoenlijke nijlpaardenmetoriek met viltstiftkrassen Le Corbu's uitgangspunten en zijn eigen ideeën weergaf. Oubrerie liet duidelijk merken, dat hij als atheïst weinig ophad met de papistische opdrachtgevers, hoewel hij sommigen sympathiek had gevonden. Tja, omdat een bisschop destijds dwars lag, duurde het decennia voordat het werk alsnog kon worden uitgevoerd.



PietJe kunt er nu om lachen, maar die roomsen hebben de bouw toch maar een halve eeuw tegengehouden. Nu is ook het oorspronkelijke idee geschiedenis. De Saint Pierre oogt als een 'modern passé, retrodingus', niet gebouwd in de jaren zestig, maar in 2006. Ik las vandeweek in de NRC dat Gerhard Richter's glas-in-loodje in de Keulse dom, ook weer door een bisschop (of kardinaal- sinterklaas-weet-ik-even-niet), wordt bekritiseerd. Het lijkt mij dat (de effecten van) Richter's kleurenblokjes juist reli-kitscherig aandoen. Ach, tussen kunst, architectuur en religie hebben altijd controverses bestaan. En, ... zo hoort het ook!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten