zaterdag 19 april 2008

Almere's hart - 2

2424646651_81a804f1dc_oOnlangs bezocht ik Almere Stad. Volgens een enquête onder Volkskrantlezers, de lelijkste stad van Nederland. Nu ja, Volkskrantlezers zijn een soort linksige Telegraaflezers. Ze vullen in wat ze hebben onthouden van 'vroeger' en kijken vooral niet verder dan hun neus lang is. (Onder ons gezegd en gezwegen: had je mij een paar weken geleden gevraagd: "Welke stad vind jíj nou de allerlelijkste van Nederland?" Eh tja, ...).



Natuurlijk, Almere is erg. Maar, het nieuwe centrum is, sociaal / stedenbouwkundig, verdomd interessant. Ik bezocht dit keer alleen dat nieuwe, bijna affe, 'hart'. Een openbaring! Niet zozeer wat de genius loci betreft, die is gewoon Blokker-HEMA-Kruidvat. Hoewel er zeker sprake is van pogingen tot kunst en cultuur. Dat wordt nog een beetje verborgen gehouden voor de overwegend conservatieve bewoners. Geeft niet, komt later wel. Of niet. Ook goed. Wat ertoe doet is de structuur van het nieuwe 'hart'.



Het 'masterplan' is van Ome Rem en zijn OMA. OMA gebruikt Almere (selon moi) als proeftuin. Koolhaas heeft al heel lang ideeën over de 'verticale' stad. En die ideeën zijn niet zo gek (misschien zelfs wel enigszins geniaal). Vooralsnog is Almere Centrum een soort Madurodam, een bescheiden blauwdruk voor de toekomstige stad.



Mijn Almere-foto's



Geen opmerkingen:

Een reactie posten