woensdag 22 augustus 2007

Why go to Tibet?

Longmarch1The Long March Project betreft een groep Chinese kunstenaars, opererend vanuit de wijk Dashanzi in Beijing. Het project begon in 2002 met een 'miniatuur Lange Mars', gevisualiseerd d.m.v. een getatoueerde landkaart op de rug van kunstenaar Qin Ga. In 2002 en 2005 reisde Qin Ga langs de historische route van Mao's rode leger in de jaren dertig. De belangrijkste historische plekken liet hij vastleggen met de tattoo-naald.



Zhang_yang_1Vorig jaar reisde Qiu Zhijie, kunstenaar en docent aan de Central Academy of Fine Arts (CAFA), met een groep studenten door Amdo en Chamdo (Oost-Tibet). Zij bestudeerden er de plaatselijke tradities. In vervolg hierop opende afgelopen zaterdag galerie Long March Space haar deuren voor de tentoonstelling Why go to Tibet? Op deze expo worden hun wederwaardigheden en commentaren geëxposeerd in de vorm van installaties, fotoprints etc.



Zhang_yang_2Vandaag toont de site van TLMP voor 't eerst foto's van de tentoonstelling. Helaas zijn de beelden van slechte kwaliteit. Ook de rest van de info doet vermoeden dat de resultaten van deze cultuurhistorische queeste tegenvallen. Het aardigst vind ik de prints van Zhang Yang. Hij drapeerde traditionele kralenkettingen op zijn blote borst en ging daarmee enige tijd in de Tibetaanse zon liggen. Dit proces doet enigszins denken aan de immateriële experimenten van Yves Klein. Maar ook lijkt Zhang hiermee Qin's aanpak te volgen: het individu als betekenisgever én -drager.



Long March Project



Afbeeldingen: eigendom Long March Project



Geen opmerkingen:

Een reactie posten