donderdag 19 juni 2008

Shoot Me - 2 - Nepali Night

Img_0082In galerie Ramakers aan de Haagse Toussaintkade werd gisteravond de 'Nepali Night' ingeleid door Cas de Stoppelaar, consul generaal van Nepal in Nederland en journalist/auteur. De Stoppelaar's bijdrage behelsde vooral zijn relativering van de ongeregeldheden in Nepal en zijn aansporing dit land te bezoeken. Hij heeft goede contacten met maoïstische voormannen. Het schijnt allemaal nogal mee te vallen daar. De Stoppelaar is ook een kind van de jaren zestig, zegt hij. Zo te zien klopt dat wel. De Stoppelaar komt ook wel sympathiek over. Maar ja, ik moet steeds denken aan die docu van Lokesh Srestha en Seetashma Thapa over Nepal, die ik vorig jaar oktober zag. Die onderwijzer met zijn afgehakte hand,...



Voorafgaand aan de hoofdfilm een korte film Allo Poo van (festivaldirecteur) Bas Img_0052Ackermann en kunstenaar Piet Warffemius. Zoals aangekondigd: licht en luchtig. Precies zoals toeristen kijken naar andere culturen: vertederende Tibetaantjes, die 's ochtends hun kopjes door de ritssluiting van je tent wurmen en bedelen om tissues en pleisters. Mooie beelden, weinig inhoud.



De hoofdfilm The Lost Souls van Sumnima Udas en Natalie Sanderson over kunstroof in Nepal, viel me tegen. Het is al lang bekend dat kunst wordt gejat uit niet-westerse contreien. Natuurlijk is dat schandalig. Deze film voegt echter niets nieuws toe. In het Oosten vindt men het niet zo belangrijk hoe 'oud' iets is. Img_0067 Eeuwenoude beelden. of schilderingen, worden eenvoudig overgeschilderd/gekopieëerd door - bijvoorbeeld - monniken. Westerlingen maken hier handig gebruik van. De meeste Nepalese kunstvoorwerpen in Westerse collecties zouden gestolen zijn. Vaak zouden de voorwerpen 'per diplomatieke post' het land verlaten. In de film roept een Nepalese kunsthistoricus uit dat de kunstroof nu moet stoppen. Daartoe moeten alle mogelijke middelen worden ingezet. Concrete oplossingen worden echter niet aangedragen.



De avond werd goedgemaakt door Sukarma, een gezelschap dat klassieke en oorspronkelijke volksmuziek uit Nepal speelt. Het trio, sitarist Dhrubesh Chandra Regmi, tablaspeler Pramod Upadhyaya en sarangispeler Shyam Nepali zorgden voor spirituele en melodieuze muziek.



Het Shoot Me Film Festival is nog te bezoeken t.m. zondag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten